Kõrves koroonat tapmas jõhkra spordiga

17.04.2021
Kõrvemaa
kontrollaeg: 8 tundi
Merka ja mina

Koroonarogaini tulemus tehakse kodus, arvutitaga. Eelneval nädalal. Otsides erinevaid o-kaarte, millel võiks olla midagigigigi ühist korraldajate poolt jagatud ... asjadega. Töötasin korralikult kaardipangaga nii orienteerumine.ee  lehel kui ka personaalse, aja jooksul kogunenud paberkaartide virnaga. 

Mis oli menüüs:

  • 2002a 8h rogaini kaart - 30K. Selle põlgasin liiga vanaks
  • 2009 Bike Xdreami kaart - 30K. Kattis kenasti kogu Piibe maanteest itta jääva ala, aga keegi oli saadaoleva kaardi jube punaseks träkkinud. Minu info enam hästi ei mahtunud sinna :-)
  • 2014 Orioni 8/3h rogaini kaart, millest ma kribasin siin. See läks käiku idapoolsete KP'de jaoks, kuna tolle jaoks 20K kaarti ei olnud saada
  • 2017 XT Bingo Nelijärve - 20K. Bingost patrasin siin, aga kaart läks käiku lõunapoolsete punnide märkimiseks ... sellele kaardile tegelikult ei jõudnudki ... aga sellest juba allpool
  • no ja põhikaardiks kujunes ikka vana hea 2016 XT Bingo Kõrve kaart - 20K. Tollel oli tükike maanteest läände jäävat ala ka näha - sealt paar punni ka kahmasime. 
  • igaks juhuks oli maaametist ortofotodena prinditud välja ka läänepoolse "tundmatu maa" kujutised koos oletuslike punnidega - no vsjakim slutšii!

Niimoodi kuskil 3 päeva ja paar ööd sai sisustatud ninapidi läpakas kaarte erinevate äppidega joonistades. Vahepeal üks öö möödus ka windowsi uuesti installides/recoverdades/wörk_ö_raundides - too otsustas kapitaalselt pange panna ja ... no oli jagelemist rsk!!! Aga plaanitud laupäevaks olid kaardid joonistet, väljaprinditet, kokkukleebitet, kotitatud. Kokku sain ... eeee .... miski 7 lehte a_nelja pluss 4 a_nelja korraldajate poolt antuna. Ilus pakk sai kotti - coca ja batoonikesed ei tahtnud eriti mahtudagi :-)

kaardivalikut oli!
Kuigi läänepoolse ala kaarti polnud, siis tegelikult oli see vist üsna joostav? Pealevaadates ilmetu ja nüri - kraav/siht/kraav/siht. Aga sinna me ei läinud. Eriti.

Laupäevane kaunis hommikupoolik oli arusaadavalt kuhjanud Kõrvemaa parklasse ... no kõik, kes vähegi rogainivad - need tegid seda ilmselt tol laupäeval Kõrves :-)
Riika & Marje, Ets & Mati (keda me küll ei näinud - kuna viimane olla olnud elu suurvormis ... nagu Ets kirjutas), Lisaks ka Riina ja veel hulgaliselt o-maastike fanatte. Tore tunne oli!

Rajast polegi midagi pikalt kirjutada, sest nagu öeldud - koroonarogainid tehakse ära kodus!! Alustasime kirdesse, siis läände ja siis täiesti põhja.

KP64 juures kammisime veits, sest miskit teed seal polnud ja üldse oli selline mittemidagiütlev koht, õnne ka ilmselt polnud. Aga leidsime.
KP78-84 rabaületust kartsin ette, aga oli päris ilus. Merka väidetavalt sai kuiva jalaga, mina ei viitsinud jageleda - panin pläta-pläta läbi. Polnud väga külm vesi.  

Vargamäe oosist ronisime kogemata valele poole alla - see oli täiesti loll viga. All vaatan - pekkipekkipekki, teisele poole pidin ju minema!!
Jaburaid vigu ikka tuleb. 
Samas Vargamäed - no need õiged ja päris Vargamäed, mitte Tammsaare väljamõeldud, Püüsaare raba lõunaservas koos kunagise Vargamäe taluga on äge koht!! 
//varastan Kaur Virunurme ammendamatust blogist siin natuke!!

KP60 oli orvand ... no umbes sama palju, kui mina olen Nelson Mandela. Aga vähemalt oli samapidine maastikuvorm, leidis kenasti. 

Üldse olid KP'd seal, kuhu joonistatud, aga nende kirjeldus ... loominguline. Või siis just mitte. Enamus asju olid "mäed või künkad, sõltumata suurusest või kõrgusest. 
Kullafondist lähevad sellised variandid:
KP 45 - sihi koht raba ääres
KP 68 - raba pillirooga nurk 
KP 88 - raba serv
Nagu whaaaaaaaatttt? Õnneks pole vegetatsioon veel alanud - see KP88 raba serv oli küll "next_to_nowhere". Iga muu koht oli täpselt sama palju raba serv kui too. Aaaaga ... see andis asjale jumet!

Venemäe kandis pidas seltskond kena koroonapiknikku ja kihutas mööda suusaradu bagidega. Ma pole päris veendunud, et see suusarajaomanikele hullult mokkamööda tegevus oli, sest juba ennelõunaks olid kenad rööpad sisse tõmmatud ... vot ei tea, mis olukord õhtuks oli tekkinud. Kohatine lumi ja lödi muidugi andis sõidule vurtsu juurde.

Träkk 20K kaardil
KP44 oli selline, kus vist isegi Merka jalg märjaks sai - kole plödi laius ja mättaid eriti ei olnud. Mul oli muidugi savi - pori mulle meeldib - aga kõigile ei pruugi.
K45 -26 oli ka suht rõve võss. Samas oli huvitav too soosaareke, kus veel viimased majavaremed püsti. 
KP26 juures sai tehtud taas ülitobe viga - ei viitsinud vaadata originaalkaardilt, kumbal pool sihist too punnikraav on. Oli nagu meeles, et vasemal ... ja muidugi ei olnud!!! Õnneks tabasin suhtkoht kiirelt ära, et mõistlik oleks ikkagi kaardilt vaadata, kus asub KP!!

//jummala mõistlik mõte on orienteerudes vahel kaardilt vaadata, kus asub KP!!!/


See KP88 oli päris porr! Alates legendist ja lõpetades nii sinna minekuga kui ka sealt tulekuga. Ja see tripp sinna_ja_tagasi võttis 45 mintsi :-(

Saan aru, et osad lähenesid kirdest mööda teed - mis on mõistlik mõte, kui joosta jõuad. Meil aga on iga samm loetud. Mina joosta ei jaksa!! Meie peame võimalikult väikese kilometraažiga võtma võimalikult palju punne! Ühtegi liigset liigutust teha ei või!

Tagasitee KP26-100 vahelisele rajale läks alguses mööda mingit harvesterirööbast, mis oli okei ... kuniks Merka vööni maakera sisse kadus - harvester on ikka kole loom! Mingil hetkel päädis too  suurema raiesmikuga ning edasi ei läinud enam mõhkugi. Oletuslikult jäi teeni veel rida maad ... korralikku soist võssi. Ei muud, kui pläta-pläta-pläta poole sääreni vees edasi murda. Vesi oli siin oluliselt külmem ka, kui mujal. Ja seda oli palju. Ja ega polnud selget teadmist ka, kus me oleme ja kas too tee ikka on meie ees. Aga tunne oli, et minema peab - no mida muud sul seal ikka teha on!! Paned pläta-pläta-pläta edasi ja sisendad endale, et kohe-kohe tuleb rada!!

Pläta-pläta-pläta!!
Lõpuks jõudsime rajale.

träkk 30K kaardil
Ja avastasime - no tegelikult aimasime juba enne - et aega on põrgulikult vähe ja me ei jõua ringi ära teha!! Õnneks polnud liiga palju kaardimaterjali ka, mille järgi lühemat teed otsida. Oli oletus, et tollel "more like guideline" kaardil olev pasakarva pruunikas triip on tee, mis viib Änni äärde.
Aga võibolla on see ka maakonna piir, mis ka kaardil on! Vot ei tea, peab minema uurima. 

Füsioloogiliselt on mul organism nõnda seatud - lisaks sellele, et joosta ei jaksa - ma krt ei näe ka eriti!! No kaugele nägemiseks on läätsed ... mis lubavad hoomata KP tähist. Või karu. Või näiteks jänest nägin teest üle kalpsamas. Ja koera nägin, alguses arvasin, et taas jänes ... jalutajal rihma otsas. Tõstad pea ja vaatad - täiesti suvalises kohas keegi jalutab jänesega!! Vist oli ikka koer???
Merka nägi põtra, mina ei näinud mingit põtra!
Samas ellimineerivad läätsed osavalt lähedale nägemise. Kohati peaks kaardi maha asetama, et selgelt näha, käsivars pole nii pikk!! No siis proovidki optimeerida - paned nõrgemad läätsed, et kaarti ka seletada. 
Aga kui toss on otsas, higi silmas ja kaart jube prügi - vot siis on probleem - muffffigi ei näe!!! Oletad! Lased Merkal vaadata ja kirjeldada - mida ta näeb kaardil? Ise vaatad loodust - kas võiks mingit analoogiat neis kahes pildis olla? Vahel on, vahel ei ole!!

Aga see triip kaardil oligi tee, läks Änni äärde. KP56, 76, 70 jäid vahele. Ei olnud aega. KP100's oli täpselt 6,5h kulunud. Ja toss oli üsna otsas. Teedel pingutasin ikka joosta veel. Raske oli. Aga kannatasin ära. Tundub, et ikka jõuame aega.

KP42 mõte ei töötanud enam ja nats soperdasime. 

Venejärve ja Mustjärve vahel
palus küüti terve parv kollaseid
liblikaid. Me olime veel reipad
ja ei keeldunud.
Enne KP38 sihti oli miski lai kraav - ilusti tehtud - sile ja mudane. Täpselt selline, et kõva kaugushüppevend hüppaks üle, kui perv kõva oleks. 
Perv ei olnud kõva. 
Mina polnud kaugushüppemees. 
Pole kunagi eriti olnud. 
Kadusin maakera sisse, mätsis kenasti, emake Maa tahtis tossud endale jätta. Rapsisin välja lõpuks. 

Merka proovis ka - taas ei olnud tõukekoht kõva ja pikkus piisav. Taas sai emake Maa selle, mida tahtis! Lõpuks rapsis ta ka ikka välja koos varustusega.

Nüüd moraal: loe alati juhendit korralikult. Otsast otsani. Mõttega!!

Siis sa teaks, et liidetakse kokku mitte ainult KP esimene number vaid terve KP kogu karvadega! Ja hilinemine annab 1 mints - 5 silma ... mis on täiesti piinats sellise liitmise kõrval. Mis tähendab, et 4 mintsi võtab maha ainult 20 silma!! Ainult!!!!

Aga me polnud lugenud nii täpselt ja hilinemine pole ilus! Siht KP38 suunas oli olematu, aeg peksis kuklasse, minu seisukord oli lödi, aju oli kokkujooksnud. 
Ahhh ei hakka rahmima siin, paneme lõppu!!!

Aeg: 7:50.41
1099 silma
Kokku 44,5km

Liiga vähe punne ja ilmselgelt liiga palju kilte!! Punnide arv on veel okei, aga kilometraaž on liiast. Kui KP88 oleks välja jätnud, oleks saanud miinus88, aga ilmselt pluss56 pluss76 pluss 70.

Võtsime enamiku kaheseid punne ja väga vähe kuueseid, seitsmeseid ja kaheksasi - täiesti arulage tegevus!! Aga eks järgmine kord uuesti.

Samas ... mis ma siis soiun, hää meel on selle üle, et ma üldse 8h läbida suutsin - sel aastal jooksusamme ma polnudki ju veel teinud!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar