Orioni rogain Kõrves

19. juuli 2014
Kontrollaeg 3h
Venemäel

Kuna nii Merka kui M-L olid ringi sebimas oma "projektidega", siis olin sunnitud võtma lühema versiooni - 3h - kuhu ka üksi peale lasti. ... ja ka ratastega kui tahtsid (vaadates punnide asukohti - no rattad olid ikka täitsa segavad asjad seekord :-))
Kawe-tiim 8h stardis

Päev-paar enne rogaini tuli see mõte, et oleks võinud ju ennast Kawe-tiimi näiteks "suruda", oleks saanud 8h otsa teha ... aga sedakorda läks sedasi siis. Tegelikult oli vahelduseks ka 3h päris huvitav - selline "mõistusele arusaadav aeg" ja ma olin kindel, et suudan 3h järjest joosta küll.


8h rogaini stardieelne sebing
Kaarti vaadates sai suht-koht kiirelt selgeks, et tasub minna lõunasse - seal punne tihedamalt ja moodustub miskit ringitaolist. Põhjas oli küll suuri numbreid, aga jäid 3h jaoks veidi kaugele. Sikutasin miski tripi kokku, mõõtsin - ~16km linnulennult - kõhutunne pakkus selle vasteks 20-23km reaalset maad - tundus täiesti teostatav mõte!!
.... ja tegelikult oligi enam-vähem hea mõte!!
Läksin isegi nii ülbeks, et ka veepudeli otsustasin maha jätta, sest joogipunkt oli täpselt plaanitud träki keskel, Gutar ja SiS-geel läksid siiski tasku. Ilm oli ka selline sõu-sõu .... soe, aga mitte tapvalt palav.

Tegelikult ma ikka kartsin seda Kõrve mäge ja raba ja soist võssi - plaan oli mööda teid kihutada ...
.... aga juba esimesse KP23 mindi otse suunda!! Ma siis ka sumasin otse sisse - ei olnudki hullu miskit. Mida aeg edasi, seda otsem tahtsin minna ... mis sai mingil hetkel ka ära karistatud.

KP45 juures oli natuke summimist ja oli hetki, kus ma üldse ei hoomanud, kus ma olen, aga loha läks ... rahvas rapsis ... ja käes see oligi.
KP36 juures sain õppetunni - nimelt too KP'st loodes olev künkake ei ole miski eraldi tükk rabas vaid kaldast lähtuv jupike (mis 1:30K kaardil petabki täiega ära!!) - seda sai seal raffaga kammitud, sest KP oli kõvasti servast eemal ... kobapeale lõpuks sattusin.
KP70 .... no seal oli see kagus olev mägi täiesti lagedaks tõmmatud ... see ajas väheke seisukoha sassi. Õnneks miskil hetkel tabasin seda ja siis oli orvand juba lihtne.

1,5h oli tiba üle 10km'i läbitud, ja olin teel KP62'e (täpselt radade/sihtide nurgas, kus talvel kõrve maratonil on esimene joogipunkt :-) Tundus täitsa graafikus, jalg oli veits tönts küll, aga joogipunkt oli käegakatsuda. Ainult sitikas sõi valusate ampsudega kogu aeg ... samas see hoidis ka liikumises :-)

Pisike viperus juhtus ka - mõtlesin et paras aeg üks ... kiire peatus teha (vaadata, kas lepa taga on kõik korras), toppisin kaardi ja kompassi ja SI-pulga seljataskutesse ... ülevaatus tehtud krabasin kraami jälle taskust lagedale ... SI-pulka ei ole (orioni rogainil ei ole käsku ümber randme si-pulka panna)! No olin samal ajal juba vaikselt edasi astuma ka hakanud. No mida pekki!! Ja ei olegi SI-pulka!! Läksin tagasi, silmad maas ... oli selline kõrgema rohuga koht ka ... vaikselt hakkas asi imelikuks minema, ... et nagu mismõttes ma nüüd selle ära kaotasin - alles oli ju, mäletan selgelt, et panin taskusse!!!
Mõningase tuuseldamise ja närveerimise järel siiski midagi punakat vilksatas rohus ... oligi silindrinahk mätta veerde pugenud. (kusjuures ma ostes just valisin, et oleks punase otsa ja punase kummiga .... et nagu paistaks rohust välja).

KP62 minek oli ilus tatsamine risti üle kauni raba ... ei jaksa mina õõtsuvas rabas joosta, kus iga samm on pisem hüpe. No ausalt ei jaksa!! ... jaaaa ei olnud seal vajaliku mäe otsas mingit kollast ega lagedat. No kohe üldse ei olnud! Juba viimased 10 aastat ilmselgelt polnud olnud!! Oli sihitut õnnepeale KP otsimist, lõpuks sattusin lohale, mis pidi minema KP'sse ... läks ka!! Oli raffast, kes ikka kammis ... ja osad ei leidnudki! Tulid vahepeal joogipunkti jooma ja läksid uuesti tagasi kammima. Julm!!!

Joogipunktis tuli otsustada - KP71 ja ilmselt ka KP55 pole mõeldavad. Võtan KP61 mööda teed ja siis mõtleb edasi.
Pikk jooks KP61 juurde kustutas mu ilusasti ära - puhtalt väsimusest tulid järgmised 2 viga - KP61 juures keerasin kohe kõrgustiku alguses vasemale ära ... et lõikan otse mööd reljeefi, tundub ju nii lähedal! Sumasin natsa reljeefitus võssis, kirusin enda lolli otsust, tulin uuesti tagasi lagedale ja läksin mööda loha. KP54 juures sama - väsides pea üldse ei võta enam - lõikasin kohe tee kurvist otse lagedale .... ja sattusin rinnuni rohuga heinamaale ... ühtegi rada ei läinud. Sumasin siis risti läbi selle heina keel vestil ja siunasin oma (näppu)lõikamisoskust.
Takkajärgi tarkus: KP61 ja 54 vigadesse jäi KP47 läbimiseks tarvilik aeg.

Maad minna oli veel palju, ajaga hakkas tuugaks minema, 35 mintsi jäi lõpuni ja otsustasin KP47 vahele jätta - võtan KP35 ja sealt kohe finishisse. Pilt oli ka juba üsna hõredaks ja samm kole töntsiks muutunud.
KP35 oli lihtne (peale pikka, suuresti  tahtejõu najal jooksu, tundus pisike kõnd mäeküljel päris mõnus!!) ... niiiiiiiii ilus loha läks KP46 poole .... paar konkurenti just olid teinud otsuse võtta KP46 ka .... 20mintsi oli aega (tegelikult küll törts vähem) ....
Ilma otsust tegemata jalad juba sibasid KP46 poole ... mis siis ikka, kui juba minema hakatud. Peale mõningast turnimist langenud puude all peal ja vahel, sain KP46 kätte.
Aega raffli 10 mintsi, .... tahtejõud ikka päris otsas, .... konkurendid taas kannul: "no kas jõuame aega?" - mina: "ega vist ei jõua, aga proovime!"
Silmajärgi oma 2km julgelt minna, küll puhas teejooks, aga kenad tõusud sees. Jalg täiesti tönts ja vaikselt hakkas ükskõiksuse tunne servast närima.

Vaat sellel hetkel tunned, mis vahe on üksi ja tiimiga rogaini teha!!
Valus on lõpus ühtmoodi ... aga ulllllllult tundsin puudust Merka tempotegemisest (ta jõuab ju alati lõpus müstilise tempoga joosta!!) ja M-L'i vaiksest toetusest (kelle õlale saaks lõua panna, et mitte rongist pudeneda :-).
Kella ei jaksanud enam vaadata, viimase 600-700m tundsin, et nüüd on tarvis läbi valu ikka jalg päris sirgeks ajada!! Tempoks sain juba 4:20/km kanti .... see oli kergelt ülesmäge minek.
...ei anna ma neile lõbu minult punne mahakratsida, ei anna, no ei anna!!!
Finish paistab ... krt. keegi on veel piuksutamisel ees ka!!!
Kell kinni .... 2:59:36 ....... uuuuuuuuhhhhhhhh ..... jõudsin!!!

Vaadates lõpptulemusi, kõige hullem ei olegi!!
50 punni, aeg: 2:59.26, 3h jooksjatest 8. koht (3h M 7.)
Läbitud sai 21km