Saku Seiklus - ülikõva!!

15.10.2022
Sääsehirm

Sattusin selle sügise ägedaimale seiklusspordi üritusele!! 

Enne starti,
toonus on hea!!

Suhtkoht pooljuhuslikult - Merka nägi fesaris - Herr Erkki Vähi teeb sellist geriljaseiklust - Saku seiklus
No vahel jääb asju näppu, inimesed korraldavad. Tundus põnev. Härrade Tarlapite nimed käisid ka läbi - Saku Porter Racingu punt on ikka ägedaid asju teinud. Ma pole küll enne käinud, aga olen kuulnud linnapealt!!

Formaat: orienteerumine - 6h jooks/ratas/jooks/ratas.
Tõsine andmine!! Ei olnud miski tilu-lilu, oli ikka pusimine, põnevam kui üks x-tähega algav sari. Panna oli ka võimalik! Täiega.

Mõni põrutaski ... peale esimesi entusiastlikke tunde ... lontadi lontadi starti tagasi: "mitttttemidagi_ei_saa_aru_rsk!!!" :-)  


Kõigepealt juhendi lugemine ...
3 korda lugesin, kolmel eri päeval, mittttttemidagi aru ei saanud!!!
Siis lugesin veel 3 korda, rahulikult, mõttega ... midagi nagu hakkas vaikselt selginema.
Eri sorti KP'd - rattaga suund- ja valik-o, A ja B KPd, jooksu valik-o KP'd, mis on pigem nagu suund-orienteerumine, kõike võib kogu aeg võtta ... aga mitte jooksu omasid rattaga ega ka rattata, kui oled vahepeal ratast näppinud. Ulme!! Mittemidagi ei ablanud, aga eri krdi põnev tundus!!

Ja mis kõige olulisem - kaardil tegelikult KP'sid ei ole!!! Kaardil on ainult ... midagi kaardil pidi ikkagi olema!!! Aga sai ise joonistada omale punnid - pulss punases, väriseva käega - kui täpselt said ahhhh!!!??? Joonistad A ja B ja lähed ühte neist, kus joonistad järgmise A ja B. Punnide arv koguneb nagu rogainis - kümneline näitab väärtust! Ikka korralik seiklus!!

Kell 10 paiku oli start, tuntud näod olid taas kogunenud Saku raudteejaama - no need poolsegased, kes ei malda ühelgi laup. hommikul ristiinimese kombel voodis vedeleda. Need, kellele meeldib rõskes niiskuses PANNA!!

Proloog jalgsi - üsna arusaadav formaat.
Kaardil olid KP'd kus ühest KP'st sai veel ühe KP, kust sai rattakaardi ... millel - nagu varasemalt öeldud - polnud suurt midagi!!

Manualist olid meeles ainult mõned märksõnad:
* hiljemalt kell 13 soovitati vahetusalas olla ... mida ei olnud kaardil!!
* ise olime arvutanud, et vahetusalast peame teise rattatrekki lahkuma hiljemalt kell 14, sest teine ratas pidi aega võtma minimaalselt 2h. Arvestades meie tagasihoidlikku rattasõiduvõimekust - pigem ikka kõvasti rohkem!!
* Merkal oli meeles, et rajal on 11 suuna A/B punni ... kas rattaetapil? või jooksuträkil? või kuskohal? või oli see üldse 11?? Mõhkugi ei mäletanud!!!


Niisiis proloog! Viimase jooksusammu olin teinud enne jalaluu murdmist Expedition Estonial juuli alguses. Augustis jalutasime Tšehhi rogaini MM'l 23h ja umbes 5 korda olen rattaga ka sõitnud - seega vorm pidanuks olema fantastiline! Puhates pidi ju tulema!!

Proloogil tõdesin, ei olnud tulnud. Vorm noh. Üldse ei olnud, mitte mingit jooksuvormi polnud!! Üle 1 kildi joosta ei olnud võimalik, peale esimest 300m oli pulss punases, peale järgmist 100m tahtsin jubedalt kõndima hakata - piinlik oli, jooksin ... ei ... lonkisin ikka lõpuni jooksu imiteerides. Õnneks olid vahepeal ülekäigurajad, sai natuke pulsi allapoole.


Esimene rattatrekk - alguses toimus kõva argumentazuun:

- kas A ja B punnis on sama kaart?
- kui võtta A, kas siis peab kogu aeg A võtma edaspidi?
- miks ühtegi teist tiimi näha pole??
- jaaaaaa see et  - kus krt on see vahetusala??

Mida rohkem aeg kella 13 peale tiksus ... seda ebakindlamaks asi muutus:
- kus krt on see vahetusala???
- Mismoodi me saame aega arvestada, kui meil pole aimugi, kuhu me jõudma peame??
- kuulge nii ei saa rallit sõita! Tead, millal pead kuskil olema, aga ei tea kuskohas!!!!
- ma nagu lugesin, et kuskilt KP'st saab teise rattakaardi ... aga võibolla saab kuskilt veel kolmanda ka, üldse ei mäleta!!
 
Samas ilgelt põnev - mittemillestki ei teadnud mittemidagi!
Rattavormi mul ka ikkagi suuremat ei olnud - paaril korral tuli kõva väss peale! Tuul oli vastu, pikad lagedad sirged, udune pilveilm ... nutta oleks tahtnud!!


KP5A-52 juures tegime sassiva - kihutasin jõeorust ziuhhhti läbi ja punn jäi märkamata. Tuuseldasime tükk aega, enne kui ära tabasime, et krt. orus oli!! Mujal oli o-osa suht okei ... kui mitte arvestada, et ma ikka üldse ei näe seda kaardikribu läbi kaardialuse kile!! Jube nadi!! Sõitmise pealt on täiesti lootusetu!!!



Lõpuks tuli - vahetusala - Kohila vana papivabrik!
See oli Erkkil superleid - saalitäis toole ja peegliga lauake - jõulutuledega kaunistet, müstika!! Nagu küla kultuurimaja, lõi täitsa pahviks! Istusin, tirisin jooksutossusid jalga, turgutasin ennast kokaga - sulnilt muhe oli olla. Samas mõtlesin, kuidas seda tunnist jooksutrekki nüüd üle elada??

Ütlesin Merkale, et võta mu telo, mine piuksuta kaugemad KP'd, ma võtan otseteed lähemad punnid. Nii tegimegi - Merka jooksis kaugemaid punne, mina sörkisin/kõndisin "siseringi" ja kohtusime KPdes. Eks see teloga QR-koodi lugemine on ... no on nagu ta on. Eriti teise teloga - ei avane, ei pildista, qr-reader ei tööta jne. jne - nutt olla peale tulnud seal punktis tuima järjekindlusega tõrkuvat telot toksides Merkal. 

Erinevad trekid:
must kiirele ja
punane aeglasele

KP80-35
sain aru, et jooksmine ikka pole üldse minu ala praegu - pulss oli peale 100m laes, pilt taskus ja jalad vaevu lohisesid mööda kruusa. Puhas õõv!

Kaugemad KP'd jätsime võtmata - aeg tagus kuklasse. Enne ratast tegin veel pisikese papivabriku sise-o. Täpselt kaardist aru ei saanud, aga oli õnne! Punnid jooksid kenasti pihku.


Teine rattatrekk - tagasi Sakku. 

Kahmisime kõik alumised suured punnid igaks juhuks ära ja avastasime, et meil on raffli 1tund aega! Aga Sakku oli GoogleMapsi järgi üle 20 kildi minna!!! 

Voi pekki!!

Olin täiesti kindel, et kui me ka täiesti otse sõidame ja ühtegi punni ei võta - enivei me jääme hiljaks. Raudselt!! Minu rattasõidukiiruse juures palju ja pikalt üle 20km/h ei pressi!

Vajutasime. Üsna otse, aga mõned KP'd ikka jäid näppimiseks ahvatlevalt teele. Võtsime ära. Viga ei teinud!

Kuskil Kiisa asula piiril sõitsin plähmaki vastu seina! Nagu päriselt! Selgelt tundsin, kuidas ma vajun täitsa ära. Kosssssssssdi. Lihtsalt ei jaksa enam,  kõik!!
Kutu-piilu!
Täiesti surnud part!!
Merka kadus kaugusesse ja siis vaatas küsivalt taha: oot mis nüüd juhtus??? 

Lohisesin Merka tuules vaikselt tiksuda tatt ripakil, nokkisin taskust rosinaid, tasapisi kosusin. Kell tiksus armutult, õnneks Saku lähenes ka. Neid A ja B punne polnud enam mahti kaardile märkida - jäid teised rohkem itta, meil polnud grammigi aega.

Lõpus oli veel miski üllatusKP jõe veerel - Merka olla enne näinud???!! Ei suutnud isegi imestada.

Jõudsime. Õigel ajal lõppu!

Peale lõppu,
üsna plöta
233 silma
aeg: 5:57.26

Ja me ei olnud viimased!! 
Suhtkoht plöta, aga ... õnnelik!! 

Hea asi oli!
Nagu täiega äge formaat!!
RESPECT Erkki!!! Tee veel seda asja!!!

See pidev teadmatus, et palju maad vahetusalasse on, et aega planeerida - see pani kiunuma! Isegi seda ei teadnud, mitu kaarditäit veel on!! Samas ... tegi asja põnevaks ... ruineeris!

Meeldis, et KP'sid oli palju! No ei pidanud sõitma tuimalt 20 kilti, et järgmisesse jõuda. Oli valikut, jube mõnna - mulle üldse ei meeldi pikalt lõug vastu lenksu sõita. 

Nu ja nagu tuhat korda varem elus - inimene ka üldse ei õpi  - LOE MANUAL LÄBI!!! Mõttega! Ja jäta olulised asjad meelde!! No niipalju kui see Alzh .... mis selle venna nimi nüüd oligi?? Saksa poiss oli vist??

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Õige lähenemine! Manual on nõrkadele. Tugevatel pole vahet kui vahepal mõni kilts viga teha.
Järgmise matkani!
Ago

Postita kommentaar