EXTAR 24h - maakasutuse tiheduse tipptase

13-14.08.2021
Extar on lill

Härmakosu
Sääsehirm - Merka, Laidy ja Tarvo
Start kell 19:00
Finiš kell 19:00


Õnneks ikka toimus. Kuigi oli ärajäämise äärepeal. Sedakorda siis augustis - öö oli juba pikemalt pime. 


Kohal oli loomulikult vana hea läbiproovitud seltskond - võistkondi võiks tegelikult rohkem olla, uusi nägusid, oleks rohkem üllatusi.


Staarid valmistusid, pakkisid varustust kümneks, õlitasid ketti ja harjutasid silmad ruutus kummimadratsite puhumist. Pööbel elik statistid tegelesid pigem staaride segamise, huumori viskamise ning korraldajate üle lõõpimisega. Nagu alati - mõhkugi siin ka aastatega ei muutu!! Ja see on hea!!

Härmakosu on selline next_to_nowhere koht - sa nagu ei satu sinna, jääb Soodla veehoidla ja Kuusalu vahele. Miks sa peaks sinna sattuma? Aga vot nüüd oligi põhjust - võistluskeskus kandis nime Tehnopark ... enne nimetati seda .... laudaks - äge!

Korraldajad on Extari korraldamisel saavutanud efektiivsuse tipptaseme - maa-ala, mida väisati - oli tegelikult üliväike ... aga selle eest tõmmati see erinevatel etappidel meeter meetri haaval läbi. 
Vist ükski tee, siht ega rada ei jäänud läbimata .. igatpidi. Jalgsi ja rattaga. 

Korduvalt ... enne kui ma ära tabasin, et ... pekki, me oleme siin juba ju olnud!!!

Samuti oli KP'de reuse tõeline tipptase - kui KP on pandud vee äärde, siis seda saab ju võtta erinevatel etappidel ... kanuuga ... joostes ... ujudes ... ilmselt veel kuidagi.

Ja me võtsime.
Kanuuga
Jala
Ujudes
Rattaga


Sääsehirmul oli sel Extar24h kaks highlight'i. Mis on ju ilgelt hästi!!

Kõrghetk 1 - Sääsehirm väljub proloogilt 2. kohal!!!
No pekki - mida veel tahta? Hiilisin vaikselt lauda taha - nägin nööril rippuvaid numbreid, mida otsiti - rebisin oma numbri ära, peitsin põue - ja hiilisin vaikselt lauda tagant välja. Rahvas kappas lõrinal ringi - meie lahkusime! Väga elegantne!!

Okei, järgmisel viie kildisel rattaträkil sõitsid nad kõik meist mööda. No peaaegu kõik. 
Miks peab kohe niimoodi hullult rapsima, aru ma ei mõista?? 24h on ju aega kulla sõbrad!!
No ja ega ma ei mõista ka, kuidas rattaga kiiresti sõita saab. Niimoodi kiiresti-kiiresti.


Järgneval lillekujulisel vähese aluskaardiga o-jooksul ... ei olnud me halvad. KP4 otsis pool liidrigruppi valelt poolt teed!! Aru_ma_ei_mõista - rapsisid seal arutult edasi-tagasi silmad ruutus. Selgitasime neile suuremate ja vähemate teede tingmärke, vastavust maastikul, rahustasime, lohutasime ja juhatasime nad hellalt noomival toonil teisel pool teed olevasse KP'ss.

Punkte ei tule otsida, neid tuleb võtta!!!

Tulip träkk,
õige on punasega tehtud nooleke

Edasi tuli rattatulip - see on siis see piltide/odo järgi sõidetav distsipliin. Mina hüüdsin kilte ja Merka resettis ratta odo ning jälgis täitumist. Üldiselt toimis. Kokku oli 99 pilti!

Aga nagu takkajärgi selgus - Randy rajameistri kool ei ole mitte kaotsi läinud ega ajalukku vajunud - tal on järgijaid!

Kui tavaliselt leidub Extari kaardil KP tähiseid, millel pole absoluutselt mitte mingit pistmist punkti asukohaga ... siis nüüd leidus tulipis joonis nr. 32, millel polnud absoluutselt mingit pistmist õige liikumissuunaga! 
Seda me kohe läbi ei hammustanud!!

Natuke frustratsiooni tekitas eelnev 2,6km edasi/tagasi ots - seda ei saanud sõitmata ka jätta, sest seal võis punkt olla ... XT Spordi rajameistrite aju ehitus on muidugi teada-tuntult perverssne! Aga ma ei oleks uskunud, et nad põrsssad ei pane sinna keerukohta punni!!! Et panevad sinna, kuhu tulipi joonis ei juhata - vaat see on uus tase!!!

Kohapeal tundus mulle kahtlane hoopis joonis nr. 33 ... et me ju ei tulnud kõrvalteelt ... aga oletasin, et pilt on 90kraadi paremale viltu lihtsalt.


Ühesõnaga me ei võtnud seda KP'd ... no_kuulge - me ei hakka ometi ju KP'd otsima kohast, kus KP'd ei saa olla!!! Lisaks ... nagu Tom 2016 Extar24'l ütles kuldsed sõnad: "ah kurat, ega kõiki lollakaid punne ei peagi võtma!"

Punkte ei tule otsida, neid tuleb võtta!!!

Peatselt läks lugu hoopis käest ära - figuur 46 näitas teede hargnemist 1,39 kildi pärast ... täpselt selliseid oli enne toda 1,39 kilti veel hulgim. Esimene neist juba 0,4 kildil ... kusjuures suurem haru läks sinna kuhu vist ei pidanud minema. Tagasi ja uuesti. Paarisaja meetri pärast jälle hargnemine ... ja meil ikka pool kilti puudu! Jälle suurem haru sinna, kuhu vist ei pidanud minema. Mõtlesime nats ja kuna rattasõit pole meie tassike teed, kontrollaeg hakkas ka vaikselt lõpule jõudma ja ilgelt pime oli ... otsustasime tulipi lõpetada ja koju kimada. 
KP oli paarsada meetrit edasi .... selgus hiljem!
Tulipist saime 2 silma ainult! Häbiväärselt vähe.

Kõrghetk 2 - KP15 läbimine!!!

Siinkohal peab mainima, et erinevalt eelnevatest Extaritest, kus lähes kõikidel etappidel on kasutusel valik-o, oli sel aastal eranditult igal etapil suund-o ... KP'd tuli võtta ainult joonega ühendatud etteantud järjekorras! Sa võisid küll vahele jätta või alustada mitte esimesest, kuid väiksema numbriga KP'd peale suurema võtmist enam võtta ei tohtinud. See tekitas teatud mõttetööd - kõiki KP'sid me ilmselgelt üheski etapis ei kavatsenud läbida.

o-jooksu & kanuu träkk
Öine o-jooksu plaan oli selline: 13-14-15-16 ... ja siis kas V2 või kui aega on, siis lisaks 18 või 23.
Pärast träkke jälgides tundus parem versioon olevat üldse võtta ainult jõest põhjapool olevad KP'd!!

KP14-15 oli minul ja Laidyl plaan üle veehoidla ujuda, kuid Merka sidus meid kinni ja öösel vette ei lasknud!!! Olla ohtlik!! Võibolla tõesti??!!


Seega jooksime ringi ümber. Ega tegelikult ajalist vahet hullult ei olnud ... ma lihtsalt ei jaksanud joosta seda ringi eriti. Laidy tegi vahepeal tempolõike - kilt edasi ja siis kilt tagasi. Ja uuesti. Ja uuesti. Erinevate tempodega. Ilmselgelt oli minu liikumiskiirus tema jaoks ... no olematu, igav, booooring!! Aga vapper tüdruk elas selle nurinata üle - mis tal muud üle jäi :-)





KP15 lähistele oli kogunenud rida tiime, esimesed kamminud juba 30+ mintsi seda õnnetut auku, mida kaardil polnud. Ja neid õnnetuid sihte, mis kaardil olid, aga mida maastikul polnud. Kottpimedas metsas! 
Puhas pe...setunnetusega võetav punn. Ilma selleta ei saa!! 
Uuematele kaartidele neid sihte muidugi enam joonistatud pole - miks joonistada asju, mida metsas ei esine!!

Ja siis .....
.... tuleb Sääsehirm mööda olematut sihti - kassilikul kõnnakul, libiseb sahinal läbi männinoorendiku nagu nuga läbi Kirde saia. Möödub KP'st veidi põhjapoolt, kaldub kontrollitult põhjas olevale sihile. Paneb ennast täpselt paika, teeb 17 sammu mööda sihti läände (4 sammu rohkem, kui vaja oleks olnud), keerab otse alla lõunasse, loeb õhkõrna reljeefi, korrigeerib täpselt õiges kohas pisut itta, kaotamata hetkekski kontrolli enda täpse asukoha üle ... ja võtab KP15 möödaminnes elegantse sujuvusega. 
Ei otsi!!!

Kulutame napp 10 mintsi KP'le lõunas olevalt suurelt teelt alates ja tagasi jõudes. Osadel läheb tund_pluss! 
Avaldame teistele: "KP oli olemas küll jah!! :-)" 
Oi on küll magus tunne!!!


Punkte ei tule otsida, neid tuleb võtta!!!

Öine kottpime lageraba, kus hulkus rida tulukesi, oli omamoodi lummav. Raske liikuda, aga ilus! Aeg võimaldas võtta ka KP18, kus tegime kuskil 3-4 mintsise o-vea. Üritades vältida orust läbironimist, kaldusime veidi liiga põhja.
Laidy tegi jälle lõigutrenni edasi/tagasi vahepeal ... et kuidagigi meie aeglasesse liikumisrütmi saada. Extaris peab ikka olema üks selline pika jooksu distsipliin, kus ainult träkker peab liikuma - siis saab ühe joosta kibeleva liikme saata seda tegema ... jookseb nö isu täis. Nagu oli näiteks 2017 Extar48 neljapoole_tunnine koridor-o.

Kanuu ... meile ei sattunud just kõige kiirem kanuu ... või siis vastupidi???
Alguses oli seda puujama kõvasti ... meie eas paati/välja/paati/välja jne. jne. - no see võibolla ei ole meil kõige äkilisem enam? Laidy muidugi on väle!
Üks risti puulesõitmine lõppes Laidy hüüatusega: "nüüd läks paat pooleks, vett tuleb ka sisse!!" 
Jäi terveks seekord õnneks!

Veehoidlale jõudes tundus, et ilge maa on mahasõidetud, öö oli päevaks muutunud. Sisse/välja sisse/välja harjutusi enam tegema ei pidanud, tüdrukutel tuli hea idee:
"Aaaaa ärme lähe kõigepealt sinna KP26 ja siis tagasi vaid võtame siit miski posu punne ära õiges järjekorras!!"
Geniaalne!!!
KP28-29-30-31-32-VA

No ajaliselt võibolla, oleks pidanud algusesse ka KP27 võtma ... aga krt üldse ei viitsinud. 
Värska Originaal jälgis hoolega meie liigutusi ja libises mõnuga kannul. Nad alustasid KP27st.


Kanuu on ikka üks puine ala, tükk aega olin 90kraadises nurgas peale kanuu hülgamist! Ilmselgelt 
I am too fu...ing old for that sh..t!!
Igas ebameeldivuses leidub alati ka miskit hääd - meil oli aega võistluskeskuses süüa, puhata ja õlut libistada. Ja see on ülikõva!!

peegel-o träkk


Ratta-o
 ... mingil kaardil, mis nagu ikka ei mätshinud. Kusjuures kulus rida aega, et arusaada - mis kaardil viltu on? Kui sul on teederistis mitu teed, siis ei ole lihtne pihta saada, kuidaspidi kaarti peegeldatud on. No ja ei tahtnud uskuda ka, et ainult ühtepidi peeglis on. Kui oleks silmavaade vähe laiem olnud, siis oleks muidugi kohe näinud, et veehoidla krt on ju tagurpidi!!! Kui keeruline seda märgata oleks??

Tüdrukud said hulga enne pihta - nad jahusid kogu aeg, et miski tiik on valel pool teed!!
Mis tiik? Mis valel pool?? Mis teed?


Nats võttis aega ... ajul seda keera_parema_asemel_vasakule seedida. Aga sai lõpuks hakkama.

KP35-36-38-39-42-V3

KP36/LÜ oli näidis, milline peab olema üks LÜ - respect Heigo!!! Merka ja Laidy tegid omad ära, mina landiviskega feilisin. Aga silma saime kätte!
Aju tegi sujuvalt seda parem_vasak_parem asja ja midagi eriti huvitavat ei juhtunud. 
Teel VA'sse ümber veehoidla otsa tundus, et nüüd langeb meile kaela kogu maailma vihmapilvede ema! Aga vajus ära kuidagi imeliselt. Jõudsime enne swimrun'i VA'sse, kus telgi all olles midagi nats sadas, aga ei miskit erilist. Ja taas paistis päike!
Kuuldavasti paljudel teistel tiimidel nii kenasti ei vedanud - nad said kogu selle mõnu ikka korralikult kaela! 

Swimrun on mokkamööda ala. Alguses tegime väikese soojaksjooksu, sest Laidyl oli tiba külm, kohe ei kutsunud vette. Laidi tegi jälle edasi/tagasi lõike, sedakorda soojenduseks. See on, kui sul pole kena polstrit ümber - mina istusin rahus vihmavarjus ja looduslik termotekk tegi oma töö :-) 

Ujumismadratsiga möllamine on paras pein! Nendel odavatel pealpüsimine on paras kunst, jalad peavad üle külgede rippuma, muidu seal ei püsi. Ilmselgelt saab madratsil edasi kiiremini, kui ujudes ... aga krt ei jõua neid delfa tõmbeid kogu aeg teha. Lisaks ei pidanud mul madrats eriti õhku ... samas, seda lihtsam oli teda jooksu ajal tassida. Aga pidi enne igat ujumisotsa puhuma. 
Vesi oli ikka täitsa soe ... no minu jaoks on muidugi lähes iga vesi soe :-)

swimrun träkk
Laidy tegi taas edasi/tagasi lõike, et meid kiiremale jooksule ergutada ... no see ei kandnud vilja. Ei jaksanud eriti. Samas mingeid jooksusammumoodi asju ma ikka tegin ja need olid igatahes kiiremad, kui lihtsalt kõndimine. Laidy muidugi meie seasörgi tempos sooja ei saanud.


Võtsime kõik KP'd peale ühe, mis oli täiesti mõttetus kohas!! Pole paha!!!! Ja enne tegime kepitantsu LÜ ka kenasti ära!

GenŠtabi träkk
Ratta-o eelajaloolisel aidamehe kaardil
Miks aidamehe? Sest kaardil kõige olulisemad kohad on сарай'd ... kõikjal. Ja kõik tähistatud! 

Tegemist peaks olema 1948. aasta NL'i GenŠtabi kaardiga: NSVL o42 topograafiline kaart 1:25 000 vanem (1937-1961)

Esimesel pealevaatamisel nagu üldse midagi ei olnud ... peale aitade! Mis 80+ aastat hiljem vist ei evi enam generaalsemat mõju?? Aga kui uurima hakkasid, siis muud ikka oli ka - näiteks sihid, mis palju aastatega kohta ei vaheta ilmselt?
Mingi träkk hakkas välja joonistuma, mida annaks läbida hea tahtmise korral: KP47-48-50-finiš

KP47
puhul sukeldusime nats liiga sügavale sohu ... kuigi Merka kordas pidevalt: "kuule Randy ei pane kunagi sellisesse sohu punni!! Ta peab selle pärast ju ära ka võtma!!"
Mis oli jummala tõsi - tuli kaevata tiba kuivemas kohas.

KP48 jaoks polnud ühtegi aluskaarti ja ausalt jäigi selgusetuks, kuidas sinna jõudsime. Kuna samaaegselt liikus sinna teisigi tiime, siis ma väga ei põdenud. See oli vist ainus hetk, kus ma ei olnud kaardis .... aaa ei ... ratta-tulipist äratulek läks ka veidi lappama. 


Ja siis saigi läbi see Extar 24h. 
Öö oli sume ja soe, päev päikeseline ja ka soe. Ilmselt lihtsalt vedas!
Täname korraldajaid: Randy, Heigo, Joonased, kõik teised - RESPECT!!

Täname konkurente ... ei, kaasvõistlejaid, sest konkurente meil ju pole! 
Special Thanks: Mongolian Adventure Team, Värska Originaal, Ad Astra, Õnnevalem, Matkasport, Loodusnautlejad, Suprema, teised ka - te olete ikka kibedad käpikud!! Panna on vaja!!!


Nats puhast numbrimaagiat ka:
Start kell 19:00. 
Sulgudes kontrollaeg ja KP juures koguarv etapil

1.etapp - proloog/ratta-koridor/o-jooks
Ratas 5,9km; 0:20
Jooks 4,9km; 0:39
Reaalaeg: 19:56 (20:30)
KP 7 (7)

2.etapp - ratta-tulip
50,6km
2:58
Reaalaeg: 22:56 (24:00)
KP 3 (7)

3.etapp - o-jooks
26,2km
5:32
Reaalaeg: 4:35 (5:00)
KP 6 (12)
4.etapp - kanuu
17,3km; 
4.00
Reaalaeg: 10:00 (11:00)
KP 6 (10)

5.etapp - ratta-o peegelkaardil
42km
3:15
Reaalaeg: 14:01 (15:00)
KP 7 (12)

6.etapp - o-swimrun
10,4km
1:58
Reaalaeg: 16:14 (17:00)
KP 9 (10)

7.etapp - ratta-o arhailisel kaardil
23km
1:55
Reaalaeg: 18:44 (19:00)
KP 4 (8)

Aeg: 23:45.11
42 punkti
DH 12 koht.

Kokku läbisime 180km

Pildid Laidylt, Tomilt, parimad muidugi Edithilt - aitüma!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar