Nordkapp ja Põhja-Norra

8-16.07.2023

Millalgi tekkis lastel idee - teeks ühe road-tripi Norra. Vaataks Nordkapi üle ja kruiisiks veits seal Põhja-Norras ringi. Mõeldud - tehtud!

Kuna 5 inimest tavalises sõiduautos - no pole just väga mugav, siis plaan oli rentida miski Chrysler Voyager tüüpi aparaat. Vahetult enne trippi sain info, et bronnitud autot ei saa. Lihtsalt rendifirma ütles, et EI SAA! Ei jõua kohale, käige jala!!! Äge rendifirma!!

Täitsa pekkis! Et mida nüüd siis???
Õnneks FB aitas - ülimega tänud siinkohal Liisile ja Helenile ja Toomasele ja Alexile ja Mannile, tänu kellele sai ikkagi Chrysler tüüpi auto ja katuseboks sinna otsa. Kannatas teha küll, kuigi ega mingit ruumi üle ei olnud hetkegi.



Laias laastus panime Helsinkist otse põhja ja siis mööda Norra põhjarannikut loodesse kuni Lofootideni - sinna ei jõudnud, järgmine kord - ja siis läbi Rootsi ja Soome Helsinkisse tagasi. Oli variant ka lõpetada Stock - Tallinn, aga kuna Tallinki hinnapoliitika oli tollel liinil mõõtmatult kiskjalik, siis sõitsime Helsinkisse tagasi ja kasutasime Vikingit.


Kütus:
Kokku kimasime maha 4500km ja kütust kulus kuskil 1000€ kanti - raffli iga päev läks paagitäis. Hinnad olid Soomes kuskil 1,9€/liiter (Teboilis 15-20 senti odavam, aga kuna see kuulub Lukoili gruppi, siis seal tankimise me välistasime - olgu või poole odavam - Venemaale läheb minu raha ainult tapva raua kujul ja seda läbi Ukraina!!)

Norras oli kütuse hind keskeltläbi 2,2€/liiter - vahe polegi kõige hullem.

Ilm:
Prognoos lubas max 6 kraadi, tuult ja vihma põhjas - seetõttu oli auto täidetud paksult talveriietega. Reaalsuses oli 20 kraadi ringis, päike siras ja tuult eriti polnud. Vihma sadas ainult ühel korral. Isegi öösel kannatas telgis täiesti tavalise magamiskotiga ööbida ja hommikul oli reeglina hirmus palav - see päike, saadananahk paistab seal ju 24/7. Mitte lihtsalt pole valge vaid päike laksab kogu aeg. Telkida proovisime ka kuhugi mäeveeru varju, et korrakski päikese käest ära saada :-)


Ööbimised:
Soome jaoks on olemas üks laavude kaart, mis pole 100% adekvaatne - mõni laavu võib olla aja jooksul kadunud - aga üldiselt annab ülevaate. Kui laavu on olemas, siis reeglina on see korralik ... kuigi võib olla rahvastatud.
Norra jaoks oli miski äpp ja seal on popid teeäärsed peatuskohad, kus on reeglina miski udutehnoloogiline WC, vesi ja ruumi telkida. Kohalikud muidugi ei telgi vaid paigutavad sinna oma camperid - no need moodustavad üldse liikuvatest asjadest miski 90%. Nagu reaalselt!
Igal norrakal on vähemalt 2 camperit - üks seisab maassekaevununa tal koduhoovis ja teisega kimab ringi. Huvitav on ka see, et norraka maja on reeglina max 50m2 suur - selline väike punakas onn viiekümnendatest. Nagu meil suvilad Kiisal. Muidugi väga hõredalt paiknevalt eksole Ja hoov on veel väiksem, kui maja ... aga camper mahub sinna ära küll!!


7% liikuvatest asjadest on jalgratturid - ma ei kujuta ette seal mägedes rattaga sõita, isegi ei taha ette kujutada - aga nad sõitsid. Ratas kotte täis laotud ja kulgesid.

Ja siis on tuhandeid camping-place'sid üle Norra. Enamustes on ees juba umbes 639 camperit tihedalt teineteise kõrval - nagu laulupidu ja telkima väga ei kutsu. Aga on võimalik leida ka rahulikumaid kohti, kus telgikoha asemel on hoopis mõistlik rentida mökki! Telgi paigutamine maksis näiteks 25€/per telk, aga 4-kohaline tagasihoidlik mökk maksis 55€/maja. Mahtus 5 inimest ka, vabalt.

Telgikoha leidmine suva maastikul pole ka eriline probleem, aga tüdrukutel oli nõudeks WC olemasolu, seetõttu kasutasime parking ja camping kohtasid. 
Norras kehtib selline reegel, et üheks ööks võid telgi panna kuhu iganes, mis on asustusest vähemalt 100m kaugusel, kus pole keelavat silti ja mis ei ole põld. Lõket teha võid ainult rannikul ja ettemääratud kohas. Maaomanikul on õigus tulla ja kasseerida sisse väike fee, kui ta seda tahab - mõistlik on siis maksta. Me vist korra telkisime täitsa suva kohas - õigemini ühe matkaraja alguses. Seal oli suisa lõkkekoht - aga no see kohalik 250 aastane ja 1,5 meetri pikkune kask ju ei põle ja metsakuiva temast liiga palju ei teki - kuidagi siiski saime tule ka üles ikka - ilus on ju vaadata - põlevat lõket ja töötavat inimest! Keegi raha küsima ei tulnud. Ja selliseid matkaradade alguseid/lõppe/puhkekohakesi on tohutult. 


Teed:
Kui keegi räägib, et Norras on miskid ülemõistuse üüüüberhead teed, siis ... neid me ei näinud. Õigemini - täiesti tavalised teed olid. Mõni oli natuke siit ära vajunud ja mõni oli veidi lapitud ja auklik - täiesti Harju keskmine. Kannatas igati sõita. Me võibolla päris autobahnidele ei sattunud ka, pigem otsisime ikka mingeid fjordidevahelisi kauneid mägiteid. Ja neid seal leidus. Nagu leidus ka tunneleid, kus tihtipeale reguleeriti arusaamatul põhjusel liiklust. Ja leidus ka rida teeremonte, kus ... no kus aega kulus :-)

Loodus:
No loodus on ulmeilus! Nii kui Norra piiri ületad, kohe läheb väga ilusaks, silmanahad kuivavad ja suu on kogu aeg ammuli. Kõik on ilus! Kogu aeg on ilus! Ja nii kui Norrast välja sõidad (meie puhul siis Rootsi) ... nii ka ilu kohe lõppeb!! Nii on!
Mingeid koskesid pole kuhugi mõtet vaatama minna, sest neid on KOGU AEG ümberringi. Kogu aeg!! Ei pea kuhugi minema, lihtsalt vahid autoaknast välja ja silmanahad kuivavad jälle ära! Ja mäed - mis mulle muidu eriti ei meeldi - on ilusad, vaadates väga ilusad. Ja kaljud on ilusad ja meri (sisuliselt Põhja-Jäämeri, mis seal kannab küll Barentsi mere nime) on nii kuradi ilus, et jälle silmanahad kuivavad ära.
Õnnestus ka ujumas käia - vesi oli suhtkoht ujutav ... aga sigasoolane! Teises miskis abajas oli samas jälle max 5 kraadi - jalad tahtsid alt ära kukkuda. Niiet oli erinevaid temperatuure. Aga jube ilus!

No ja siis need põhjapõdrad. Need on nats valesti kokkupandud, see tagumine ots on kehvalt välja kukkunud ja loperdab veits. Õnneks nad ei ole äkiliselt ilmuvad loomad, seda enam on neid palju. Väga palju! Juba Põhja-Soomes hakkavad nad teedel töllerdama ja Nordkapi kandis on puhas hullumaja. Kuna tee on üks väheseid asju, mida mööda kannatab liikuda fjordide ja kaljude vahel, siis ... no siis too loom seal teedel põhiliselt ka liigub. Tal ei ole kiiret, mitte kunagi!!

Tavapärane juhtum on selline:
põdrakari, no kari porosid - 6…9 looma kulgeb suht-koht seletatud nägudega piki teed. Telgjoonel muidugi. Siis tagaotsas üks vend loivab vaikselt kraavi ära, mille peale parve juht - no karjavanem eksole - hüüab: "hobused seis!!"
Jääb seisma poolpõiki - täpselt nii, et tee valge keskjoon jookseb kõhu alt läbi. Tema järel kogu kari seis, algab keskustelu juhi ja võssatõmmanud põdra vahel. Sõnadeta, kehakeeles - aga vägagi arusaadavalt:
- oot kuhu lähed?
- aaaaeeeei ma niisama korra vaatasin kõrvale, seal üks mahlane rohututt

- oot mismõttes?
- aaei mul niisama tundus nagu, et seal on
- mmm…mmmmm
- aijaaa ega ma ei tahtnudki minna kuhugi, ma mõtlesin, et ...
- kuule sina ei mõtle! kas sa saad tagasi teele!!
- eeeejaaaa ei ma juba tulengi tagasi jaajaa!

Ja kari jätkab piki teed liikumist.
Ja niimoodi pikalt-pikalt.
Osad autod poevad kuidagi läbi, kes ei mahu, see ootab.
Normaalne värk!
Muid loomi nagu ei näinudki, paar lehma oli ka kuskil hoovis, aga mida sa seal mägede vahel ikka lehma kasvatad või maad harid - kartul veereb vaost kolinal välja! Kui siis võibolla porgandit - selle lööd maasse kinni.



Nordkapp

Iseenesest mõttetu koht. Kruusane parkimisplats, metallist gloobus, kole metallpiire, miski maja ja mõned kujud. Ja palju rahvast, kes vaatavad aia tagant tühja merd! Täpselt sama tühja, mida meil on võimalik vaadata Paldiski pangal või mis iganes Ida-Virumaa pangal. Aga ära peab käima!!

Õnneks on Nordkapis nüüd parkimine ja WC ja joogivesi tasuta. Keset teed on miski putka, kus on vend, kes küsib:
- tahad muuseumisse või sööklasse??
- ei taha, tahaks lihtsalt parkida ja ringi vaadata
- okei, muuseumi eest ja sööklasse saamise eest pead pileti ostma miski xyz-sada NOK'i, aga parkida saab tasuta
- ei taha muuseumisse
- siis sõida sinna vasakule parklasse, see on tasuta!
Ma ei näinud, et keegi kuhugi mujale oleks sõitnud, kui sinna tasuta parklasse. Või et mõni auto pargiks kuskil mujal - ei olnud.
Ja teiseltpoolt jalgsi said ka sinna muuseumisse ja sööklasse - võibolla tuli seal sees miskit raha maksta (ma täpselt küll ei mõika, miks peaks sööklasse pääsemiseks pileti ostma). Samuti ma ei mõista, miks see piletiputka seal keset teed pidi üldse olema - muuseumi pileteid võiks ju ka muuseumisse sisenemisel müüa???!!

Eks see ongi nats teistmoodi Norras - see muuseumide värk. Näiteks Narviki sõjamuuseumis istus ka tädi laua taga - nägi täpselt välja nõnda, et sealt saab pileti. Ei saanud, automaadist pidid pileti ostma! Ja siis automaadi kõrval oli triipkoodi lugeja ja värav - sealt pidid läbi minema. Väravast paremal ja vasakul polnud midagi. Sisuliselt nõudis koodi skännimine ja väravast läbiminek väga filigraanset opereerimist - samal ajal kui rahvas siiberdast väravast paremalt ja vasakult pidevalt mööda ... aga vot muuseumisse tahtjad pidid seda väravat liigutama! Müstika! 

Muuseas see sõjamuuseum seal Narvikis on päris äge!! Palju me ikka teame 2.MS'i lahingutest kuskil põhjas!! Ja seal Norras natsipoisid ikka täitsa ilusat elu elasid!

Aga Nordkapist palju ägedam on jalgsimatk Knivskjelodden Trail'il. See algab 4-5km Nordkappi teed mööda tagasi tulles, ühest parklast. Edasi-tagasi tripp on kuskil 19km ja viib Nordkapist läänes olevale neemele - mis on iseenesest isegi tiba kaugemal põhjas, kui Nordkapp ja kust saab kenasti toda Nordkapi kaljut vaadelda.
Meil kulus 6h selleks tripiks. Pole eriti raske, tagasiteel on üks tõus vähe kabedam, aga võtab aega. Lage, korralikult kivine ja jube ilus. Kohati võib rajalt hälbida kui tähelepanelik ei ole. Igatahes väärt käimist! 

Treili lõpus on kena paksu adru ja sigakülma veega rand. Ja kivine neem, kus on huvitav turnida. Abiks on tugeva tallaga matkasaabas, aga tüdrukud mul käisid tossudega - said ka hakkama. Jalad võivad veits märjaks saada ja üks plika mul väänas jala korralikult välja. Aga jäid ellu! Varbad saavad ka kenasti ära taotud vastu kive! Kuna pidevalt on valge, siis osa rahvast läks näiteks ööseks sinna neemele - võibolla päikese mitteloojumist või mittetõusmist vaatama??
Vihmaga ja talvel võib see trekk üsna raske ja sigalibe olla!!

Üldse on selle Euroopa põhjapoolseima punktiga nagu 3 taset:
* tase 1 - mandri-Euroopa põhjapoolseim tipp - asub Nordkapist mõnevõrra idas - Mehamni küla lennuvälja tagant läheb trail. Edasi-tagasi 35+ kilti - kahe päevane matk ikka. Ja pidada olla keerulisem kui Knivskjelodden.
* tase 2 - Euroopa põhjapoolseim tipp Knivskjelodden trail viib sinna. Sest teatavasti asub Nordkapp ja ka see Knivskjelodden ju saarel nimega Magerøya. Aga kuna saarele viib tee, mis vahepeal läheb küll tunnelina mere alt läbi, siis tundub, nagu see ei olekski saar.
* tase 3 - Nordkapp

Tase 2 ja tase 3 said tehtud, tase 1 jääb tulevikuks. 


Hindadest ja rahast:
Mulle, nagu ka ilmselt paljudele teistele, on jäänud ajaloost mulje, et Norra on üks überkallis maa. Ega ta odav ei ole, aga vahepeal on meie hinnad neile oluliselt lähemale jõudnud. Oli kuulnud mingeid jutte, et pudel CocaColat maksab juba lähes pool kuupalka vms. Tegelikult on asi oluliselt helgem.

Toit poes on umbes 2x kallim. Kuna armee kuivtoidupakkidele tahtsime miskit vahelduseks, siis sai ka mitmel korral supermarketeid külastatud.

Kärutäis (no mitte päris täis muidugi) tavalist toitu (leib, sai, juust, vorst, jogurt, mahl jne jne.) mis Eestis pealevaadates on kuskil 50-60€ .. maksis seal 100€ (NOK'i kurss on ligikaudu nõnda, et 1€ eest saab kuskil 11,2NOK'i).

See ulme_cocacola ... 4x 1,5 liitrit ... maksis sisuliselt täpselt sama palju kui Eestis :-)
Odavaim 0,5 liitrine õllepurk poes (4,2 promilli, mingi karu pilt oli peal) maksis kuskil 2,5€. Kõrtsus maksis 0,5 õlu 100 NOK'i (raffli 9€) - seal nad vahel annavad tegelikult ka 0,4'se õlle sama raha eest - põrssapojad!

Kangemat alkot müüakse spetspoes - Vinmonopolet. Seal maksis näiteks 0,7 liitrine Captain Morgan ~35€ - meil on sama asi kuskil 17€ kanti - seega umbes_täpselt poole kallim. Olin ausalt siiralt üllatunud! Mu ettekujutuses olid miski 5-6x kallimad hinnad!! No a la sellesama Morgani rummi hinnaks ootasin kuskil 100€ ringis. 


Rumm jäi ostmata (loe: oli juba Eestist kaasa ostetud), aga õlut limpsasime seal küll. Täitsa tavaline joodav õlu oli.


Nii et Norras kannatab trippida küll. 
Ikka eri pagana ilus on - silmanahad kuivavad kogu aeg ära! 

Tõepoolest, nii kui Norra piirist üle saad - kohe läheb jäledalt ilusaks … ja vastupidi! Nii on!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Tore lugu nagu ikka. Väike pettumus oli teine lause- et mis mõttes mõeldud- tehtud? Sinu puhul oleks eeldanud vastupidi, et tehtud- mõeldud :-) Näeme matkal.
Ago

Postita kommentaar